i-did

i-did begeleidt mensen naar werk. Mensen die al echt lang in de bijstand zitten. Of nooit uit de bijstand zijn geweest. Dit zijn de deelnemers die zij helpen ontwikkelen, door middel van coaching en begeleiding op de werkvloer. Ze maken akoestische interieurproducten, tassen en accessoires van gerecycled vilt.

Ze maken het verschil door de deelnemers te laten ervaren hoe leuk werk kan zijn. Ieders talent wordt herontdekt, verder ontwikkeld en versterkt. De uitstroom coach helpt daarna in het actief zoeken en bemiddelen naar een eerste baan. En zo stromen inmiddels bijna 70% van hun deelnemers uit naar langdurig werk.

Het is en blijft een gerecycled product, dus geen enkele batch vilt is precies hetzelfde en soms geldt ook op=op. Dus ook als je de stalenset hebt, kan het zijn dat je een kleur vilt voor ogen hebt die ze niet meer hebben. Maar het kan het dus ook zijn dat ze een prachtige nieuwe kleur hebben waar jij nog geen weet van hebt! Vraag daarom altijd even wat er op voorraad is.

De industrie maakt van afgewaardeerd textiel poetslappen, isolatiemateriaal voor de autoindustrie en verhuisdekens. Maar i-did vond dat dit anders kon en ontwikkelde in 2014 ons design vilt. Iedereen in de keten verklaarde i-did voor gek. Hoe kun je een waardevol design product creëren van afgedankte kleding?

Gerecycled

Het overgrote deel van het vilt is gerecyclede (bedrijfs)textiel, bijgemengd met gerecyclede flinters van petflessen. Om het tot een stevig vilt te maken moeten er helaas nog wel een tweetal virgin materialen aan te pas komen. Er zit een spinvlies (een flinterdun laagje polyester stof) onder het vilt dat ze nodig hebben om het vilt op te ‘vernaalden’ en er wordt een klein percentage van smeltvezels bijgevoegd om het vilt beter te binden. Uiteraard houden ze de ontwikkelingen scherp in de gaten en stappen ze zo snel als mogelijk over op andere, duurzamere materialen. Maar daarvoor heb je nu eenmaal een grotere schaal nodig.

Wij bieden een reeks van producten aan van i-did. Van een laptophoezen tot en met mooie XL shoppers.
Gemaakt van afgedankt textiel.